Ga je verhuizen, dan komt er een hoop werk op je af. Naast de praktische zaken zoals spullen die moeten worden verhuisd naar de nieuwe woning komt er ook een hoop regelwerk bij kijken. Een van de zaken die je goed in de gaten moet houden is het aanpassen van gegevens bij je verzekering. Je zou er zo niet bij stil staan, maar de zorgverzekering moet je ook aanpassen. Welke aspecten van je zorgverzekering moet aanpassen hebben we voor je opgezocht.
Inhoud
Zaken die je zelf moet doorgeven
Natuurlijk zijn er zaken die je zelf moet doorgeven aan je zorgverzekeraar. Het belangrijkste wat je moet regelen is je adres. In het verleden was het zo dat je op zo’n moment een verhuisbericht moest versturen waarna de zorgverzekeraar te zijner tijd het verhuisbericht verwerkte in de administratie. Met de moderne techniek, waarbij iedere verzekerde bij een zorgverzekeraar een eigen account heeft waar men op kan inloggen, is het gelukkig ook mogelijk om rechtstreeks de adresgegevens aan te passen. Je kan op die manier direct je adresgegevens aanpassen waarna alle correspondentie van de zorgverzekeraar naar je nieuwe adres wordt toegestuurd. Je hoeft dan niet meer maanden van tevoren met een verhuiskaartje aan de slag te gaan. Er zijn echter ook zaken bij een zorgverzekering die je niet zelf hoeft door te geven bij een verhuizing. Je zal ze wel zelf moeten regelen.
Een nieuwe huisarts
Ga je op een nieuw adres in een andere woonplaats wonen, dan is het waarschijnlijk dat je ook je huisarts liever in de buurt van je nieuwe huis hebt. Wanneer je zelf zelden bij de huisarts komt is het wellicht voor kinderen van belang dat de huisarts in de buurt zit. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren tenslotte. Een nieuwe huisarts zoeken is iets waar je wellicht wel wat hulp bij kan gebruiken. Niet alle huisartsen zullen een contract hebben bij jouw zorgverzekeraar, en niet alle huisartsenpraktijken hebben nog ruimte voor nieuwe patiënten. Vooral huisartsen in drukbevolkte gebieden kunnen geen goede zorg meer garanderen bij teveel patiënten en hebben daardoor een aanmeldingsstop.
Hulp bij een nieuwe arts
Heb je hulp nodig bij een nieuwe arts zoeken, dan doe je er goed aan om op de website van je verzekeraar of op de zorgkaart van jouw woonplaats te kijken. Je vindt dan alle artsen in een woonplaats en vaak staat erbij vermeld of men nog ruimte heeft voor nieuwe patiënten. Je kan op die manier snel kijken waar je terecht kan in de buurt van je nieuwe huis. Ook staan op de zorgkaart eventuele specialismes die je in de huisartsenpraktijk aantreft, zoals ondersteuning bij Diabetes, vermeld zien staan. Zo kan jij doelgerichter een keuze maken voor een huisarts. Heb je hulp nodig en wil je niet via de zorgkaart kijken, dan kan je de zorgcoach van je verzekeraar inschakelen. Deze is ook in staat om voor jou te bemiddelen en een advies voor een huisarts te geven. De zorgcoach is een vast contactpersoon die tegenwoordig aan verzekerden wordt toegewezen. Het is goed om daar gebruik van te maken wanneer het nodig is.
Een aanmelding bij een nieuwe arts
Een nieuwe huisarts betekent een uitschrijving bij de oude huisarts. Dat doe je natuurlijk pas op het moment dat je een nieuwe huisarts hebt gekozen. Je zal bij de uitschrijving moeten vermelden of je vertrekt vanwege een klacht of een verhuizing. Je geeft verder de gegevens op van je nieuwe huisarts bij de assistente die vervolgens zorgt voor een overdracht van jouw dossier naar de nieuwe huisarts. Bij de nieuwe huisarts laat jij je naam, adres, woonplaats en telefoonnummer achter. Vervolgens worden alle zaken naar de nieuwe arts toegestuurd. Deze wijziging van huisarts hoef je niet door te geven aan je zorgverzekering. Dit wordt vanzelf doorgevoerd in de gegevens. Bij een andere tandarts en apotheek werkt het allemaal precies hetzelfde.
Een regionale zorgverzekeraar
In ons land zit een aantal regionale zorgverzekeraars. Denk bijvoorbeeld aan Salland en aan De Friesland. Dit zijn zorgverzekeraars die afspraken hebben met zorgverleners binnen de eigen provincie. Verhuis jij naar een andere kant van het land, of tenminste uit de regio waar zij de zorg gecontracteerd hebben; geef dat dan door en informeer naar zorgverleners waar men verder zaken mee doet. Wanneer die keuze wel heel beperkt is geworden is het wellicht een goed idee om een andere zorgverzekeraar te kiezen per begin van het nieuwe jaar. Dat is het enige moment in een jaar waarin je mag overstappen van zorgverzekeraar.
Een andere zorgverzekeraar
Wil je een andere zorgverzekeraar, dan is het goed om vergelijkingsmateriaal te hebben. Niet elke zorgverzekeraar hanteert dezelfde premie, en de verschillen kunnen – zeker wanneer je ook aanvullende verzekeringen afsluit – behoorlijk oplopen. Je kan in dat geval het beste offertes opvragen. Dat doe je heel gemakkelijk met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot tientjes per maand.