Informatie van A tot Z over een verhuis
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
verhuis

Heb je een koophuis, dan verplicht de hypotheekverstrekker jou om een opstalverzekering af te sluiten. Niet zo heel vreemd wanneer je bedenkt dat jouw huis het onderpand van de verstrekte lening is. Mocht er wat met jouw huis gebeuren, dan is het dus wel zaak dat dit goed verzekerd is. We keken voor je naar deze verplichte opstalverzekering. Een opstalverzekering is een verzekering die de schade dekt wanneer dat optreedt aan spullen die vastzitten in en aan jouw huis. Denk dan aan de buitenkant, de binnenkant, maar ook de leidingen in je huis, de verwarming, de badkamer in je huis en het toilet. Ook zaken als schade aan delen van je keuken zoals je kookplaat (wanneer die vast deel uitmaakt van jouw keuken) is gedekt.

Inhoud

Zal een opstalverzekering alle schade dekken

Een opstalverzekering dekt niet alle oorzaken van schade aan jouw huis. Zo is bijvoorbeeld een atoomkernreactie en een vulkaanuitbarsting uitgesloten. Die zal je in ons land niet vaak tegenkomen, maar een aardbeving valt ook niet onder de gedekte oorzaken. In bepaalde delen van ons land waar aardgas wordt gedolven komen aardbevingen wel voor. Je verzekering dekt wel schade die door de volgende oorzaken wordt veroorzaakt:

  • Schade door brand of het blussen daarvan
  • Schade door rook en/of roet
  • Schade door een ontploffing
  • Schade door water (dijkdoorbraak is uitgesloten)
  • Schade door de bliksem
  • Schade ontstaan door een storm
  • Schade ontstaan door neerslag of bevriezing
  • Schade ontstaan door diefstal en/of inbraak

Schade moet dan wel zijn ontstaan door een ‘onzeker voorval’. Dat houdt in dat er geen sprake moet zijn van achterstallig onderhoud. Schade door eigen schuld zal niet altijd worden gedekt. Dat heeft te maken met het type opstalverzekering wat je kiest.

Welke dekking kies je

Een opstalverzekering kent twee varianten. De ene variant heet de Extra Uitgebreide soort en de andere heet de Allrisk variant. De Extra Uitgebreide variant zal de voorvallen dekken zoals ze zijn opgenomen in je polisvoorwaarden. Dit is de goedkoopste opstalverzekering. Heb je echter de Allrisk variant, dan worden alle schades gedekt tenzij er sprake is van een nadrukkelijke uitsluiting in de polis. Ook schade ontstaan door eigen schuld zoals een gebarsten keramische kookplaat doordat er een pan op viel of dergelijke schade, is dan gedekt. Wel kan er bij meerdere schades binnen korte termijn sprake zijn van een eigen risico bij een schadegeval.

Wat voor verzekering kies je bij een appartement

Woon je in een appartement, dan zal de Vereniging van Eigenaren, de VvE, een eigen opstalverzekering voor het hele complex afsluiten. Het is in dat geval zo dat je per maand een bepaald bedrag moet betalen aan de VvE. De opstalverzekering wordt in dat geval betaald vanuit deze pot. Ga je echter wonen in een appartementencomplex waar geen VvE is, of waar sprake is van een ‘slapende’ VvE, dan zal je wel zelf een opstalverzekering voor jouw deel van het appartementencomplex moeten afsluiten. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je in een klein of oud appartementencomplex gaat wonen. Je zal zelf eerst bij de VvE moeten informeren naar de opstalverzekering. Bij een luxueuzere afwerking van jouw appartement vergeleken met de rest van het appartementengebouw kan het geen kwaad om een aanvullende opstalverzekering af te sluiten. Heb je bijvoorbeeld een mooie design keuken of badkamer laten installeren, dan wil je wel dat die goed genoeg verzekerd is. Kies er dan voor om ‘eigenarenbelang’ te laten meeverzekeren met jouw verzekeringspakket.

Ga voor een pakketverzekering

Los van een opstalverzekering heeft nagenoeg iedereen ook een inboedelverzekering. Dat is een verzekering die schade dekt die veroorzaakt is door brand, water, bliksem, ontploffing, inbraak, beroving met geweld, een storm met minimaal windkracht 7, en schroeien en smelten. Ook hier geldt dat je kan kiezen voor een variant waarbij eigen schuld is meeverzekerd. Dit is de duurdere variant, maar bij een schadegeval zie je gelijk de voordelen terug.

Hoe is de prijs samengesteld

De prijs van je opstalverzekering wordt bepaald door een aantal factoren. We

hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

  • Wat is de gezinssamenstelling. Bij een gezin met kleine kinderen is het risico op schade net wat groter dan bij een stel zonder kinderen. Dat heeft zijn weerslag op de premie.
  • Wat is de leeftijd van de kostwinner. Door de jaren heen krijg je meer spullen in je huis. Iemand die ouder is zal meer betalen dan iemand die jonger is.
  • Hoeveel verdien je netto. Iemand met een hoog netto inkomen zal kostbaardere spullen in huis hebben staan dan iemand met een laag netto loon.
  • In welk postcodegebied woon je. Aan de hand van jouw postcode kan de verzekeraar zien waar je woont en wat de risico’s zijn op schade aan jouw huis. De premie wordt aan de hand hiervan vastgesteld.

Vraag offertes op

Verzekeraars hebben nogal wisselende tarieven voor hun opstal- en inboedelverzekering. Het kan dan ook geen kwaad om offertes  op te vragen. Dat doe je met één muisklik op onderstaande button. De offertes kan je met elkaar vergelijken om op die manier voor jou de beste verzekeraar te selecteren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?