Je huis staat vol met kostbare spullen die jij ooit zelf hebt moeten aanschaffen. Wanneer je alleen al kijkt naar je tv meubel zie je daar allemaal kostbare apparatuur in staan met een waarde die oploopt tot honderden dan niet duizenden euro’s. Stel je eens voor dat daar wat mee gebeurt; je moet dan alles in één keer gaan vervangen en dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Het is dan ook heel goed om een verzekering af te sluiten die voorkomt dat jij op zo’n moment op hoge kosten gejaagd wordt. De inboedelverzekering voorziet op een aantal momenten op de vergoeding van geleden schade. We hebben voor jou gekeken wat er wordt gedekt en wat voor soort inboedel verzekering je nodig hebt.
Inhoud
Ga je voor uitgebreid of beperkt
Een inboedelverzekering is er in meerdere soorten. Je hebt pakketten die tegen een heel aantrekkelijke polis worden aangeboden en pakketten die een stuk duurder uitpakken. Het grote verschil wordt in dit geval gemaakt door een aantal uitbreidingen en modules in je pakket. Het verschil tussen uitgebreid en beperkt kan al snel oplopen tot honderden euro’s per jaar, dus het is zaak om alleen te verzekeren wat ook echt op jou van toepassing is. Het is ook goed om te kijken naar jouw persoonlijke situatie. Ben je student, dan heb je doorgaans niet veel kostbaarheden in je huis staan. De spullen die je hebt zal je echter wel vaker mee naar buiten nemen zoals je laptop en je tablet computer. Het is dan ook goed om dit in de gaten te houden bij een inboedelverzekering afsluiten.
De glasverzekeringsmodule
Doorgaans zit er bij een inboedelverzekering of opstalverzekering een standaard glasverzekering. Woon jij echter in een huis met speciaal glas zoals monumentaal glas in lood, dan zak dit niet altijd gedekt zijn door je inboedelverzekering. Het is in dat geval goed om te checken op dekkingsbeperkingen. Laat een taxateur of medewerker van de verzekeraar kijken naar de waarde van het glas en laat het in dat geval in een extra module meeverzekeren. Bij gewoon glas hoeft dit niet. Dit zit bij het standaardpakket inbegrepen.
Je kostbaarheden
Heb jij veel antiek en sieraden of een heel kostbare verzameling, dan is het goed om te kijken tot welke waarde deze kostbare collectie is verzekerd. Erf je opeens een aantal van deze zaken, dan verandert de waarde van jouw inboedel op dat moment. Ook op dat moment kan je beter even overleggen met jouw verzekeraar of de hoogte van jouw inboedel nog wel correct bepaald is. Onderverzekering kan in dit geval rampzalig zijn; bij schade of diefstal krijg je maar een bepaald deel van de schade uitgekeerd.
Buitenshuisdekking
Veel spullen van waarde neem je tegenwoordig mee buitenshuis. Kijk maar eens naar je mobieltje. Heb je zo’n duur exemplaar in handen wat een waarde van een paar honderd tot wel duizend euro heeft? Dan is er kans dat daar wat mee gebeurt buitenshuis. Met een buitenshuisdekking zijn zaken als je tablet, smartphone, foto- en filmcamera gedekt. Dit is goed om te vergelijken wanneer je een extra verzekering voor je smartphone wil gaan afsluiten. Daar komen we straks op terug.
Sharingpolis
Steeds vaker is er sprake van sharing met bepaalde zaken. Denk aan een auto die je ‘huurt’ van een particulier of een scooter die even wordt geleend. Dit uitlenen van jouw bezittingen mag dan geld opleveren; wanneer er schade aan wordt veroorzaakt ben je de pineut. Het is dan ook verstandig om te kijken of je een sharingpolis kan afsluiten.
Een studenten inboedelverzekering
Je staat er niet bij stil als je op jezelf gaat wonen, maar in studentenhuizen en studentenflats wordt geregeld ingebroken als gevolg van een gebrekkige beveiliging. Het is dan ook goed om een inboedelverzekering af te sluiten als student. De premie is laag, en je weet zeker dat je geen schade hebt als er wordt ingebroken. De kosten van de gestolen goederen zijn dan gedekt.
Ga geen dubbele verzekering aan
Verzekeringen kosten maandelijks behoorlijk wat; je zou nog schrikken van wat je maandelijks betaalt aan verzekeringen die overbodig zijn. We hebben het dan over zaken die je verzekert terwijl de dekking al onder een andere verzekering valt. Koop je een duur mobieltje, tablet of laptop, dan wordt doorgaans gevraagd of je deze wil verzekeren. Veel mensen doen dat en ze betalen er maandelijks een bedrag tussen de 10 en 15 euro voor. Had je al een dekking voor spullen die je meeneemt buitenshuis, dan is dit niet in alle gevallen nodig. Bekijk je polis en doe eventueel navraag bij je verzekeraar. Op deze manier kan je geld besparen.
Het politiekeurmerk
Een andere manier om te besparen op je inboedelverzekering is het politiekeurmerk. Dit krijg je wanneer je bepaalde sloten en beveiligingen op je huis laat aanbrengen. Je hebt dan minder kans op inbraak en dat levert jou een voordeel op bij je poliskosten.
Vraag offertes op
Heb jij nog geen inboedelverzekering en wil je er één aanvragen of wil je weten of je niet teveel betaalt voor je huidige verzekering; vraag dan offertes op. Dat doe je met één muisklik op onderstaande button. Je krijgt dan direct vrijblijvend meerdere offertes in jouw mailbox die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan jou een behoorlijk voordeel opleveren.