Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het klinkt afgezaagd maar is maar al te waar. Heb je een huisdier, dan kan dat zomaar schade aanrichten bij de tuin bij de buren, maar ook een kraan die je per ongeluk laat open staan kan zorgen voor een overstroming in het huis van je onderburen. Het zijn voorbeelden van schade die jij niet zelf aanricht, maar die wel aan jou wordt toegerekend. Het is dan ook van belang om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bij een aansprakelijkheidsverzekering wordt er uitgekeerd als jij aansprakelijk bent voor een schade die iemand kan verhalen op jou. Ook gevolgschades (dus de schade van je onderbuurman bij een wateroverlast) is gedekt onder deze situatie.
Inhoud
Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht
De term aansprakelijkheidsverzekering zorgt voor nogal wat verwarring. Bij een auto of ander motorvoertuig is een WA (Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) een verplichte verzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering zoals zojuist besproken is niet verplicht in ons land. Aangezien het echter wel een middel is wat voorkomt dat je voor hoge kosten kan komen te staan door een onvoorziene situatie wordt het altijd wel aangeraden om deze verzekering af te sluiten. Heb jij geen aansprakelijkheidsverzekering en berokken je een ander schade, dan zal die ander de dupe zijn en de kosten op jou afwentelen; dat is iets wat je ook niet wil.
Biedt elke aansprakelijkheidsverzekering hetzelfde pakket
Wat er allemaal onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering valt kan nogal eens wisselen per verzekeraar. Het is dan ook goed om te kijken welke zaken er allemaal onder jouw verzekering val len. Ook is het goed om te kijken welke dekkingen jouw aansprakelijkheidsverzekering allemaal biedt. We hebben een aantal verschillen voor je op een rijtje gezet.
- Heb je een eigen risico. De hoogte van de premie wordt onder andere bepaald door je eigen risico. Hoewel het altijd aan te raden is om het eigen risico op 0 euro te zetten hebben sommige verzekeraars standaard een bepaald eigen risico verwerkt zitten in de polisvoorwaarden. Verzekeraars InShared en Hema hanteren een standaard eigen risico van 100 euro. Verzekeraar FBTO biedt jou de mogelijkheid om het eigen risico van 100 euro terug te brengen naar 0 euro tegen bijbetaling van 10 procent extra premie. Verder kan je ervoor kiezen om een eigen risico in te brengen in je dekking. Je betaalt dan minder premie. Dat lijkt heel aantrekkelijk tot het moment dat je een keer echt schade berokkent aan een ander en je voor een onverwacht hoge rekening komt te staan.
- Wil je een korting op je verzekering. Zie het vorige punt. Een eigen risico kan jou een voordeel opleveren van 6 tot 14 euro per jaar. Dat klinkt leuk, maar als je dan een keer aanspraak moet doen op je aansprakelijkheidsverzekering heb je er weinig aan tenzij de schade echt enorm groot is. Beter om te kiezen voor een verzekering zonder korting maar met een volledige dekking.
- Schade door opzet. Schade door opzet bij volwassenen zal niet standaard onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen. Bij kinderen tot 14 jaar is schade door opzet wel verzekerd omdat zij de gevolgen van hun daden nog niet overzien. Hier is wel een uitzondering. Wordt de schade veroorzaakt door iemand binnen dezelfde polis (je partner of kind die iets van jou kapotmaakt) dan is de schade niet gedekt.
- Was je in een groep op het moment dat er schade wordt aangericht, zoals voetbalvandalisme of vuurwerkschade op oudejaarsavond, dan wordt er niet uitgekeerd door jouw aansprakelijkheidsverzekering als duidelijk is dat een weldenkend mens zich had teruggetrokken uit die groep op het moment voordat de zaak begon te escaleren.
- Dit is een zaak die je kan bijverzekeren met je aansprakelijkheidsverzekering. Het gaat hier bijvoorbeeld om een trap die je verkoopt aan een tegenstander bij een voetbalwedstrijd waardoor deze voor langere tijd arbeidsongeschikt raakt. Dit soort schade kan je laten meeverzekeren op je polis tegen meerkosten.
Hoeveel kost een aansprakelijkheidsverzekering
De premie van een aansprakelijkheidsverzekering zal doorgaans hetzelfde zijn; we hebben de prijzen voor je nagevraagd.
Welk verzekeringsproduct wil je afsluiten | Specificaties | Prijs |
Een aansprakelijkheidsverzekering | Verzekering zonder eigen risico, op jaarbasis voor je gezin | 50 euro |
Een aansprakelijkheidsverzekering met korting door eigen risico | Verzekering met eigen risico, op jaarbasis voor je gezin | Tussen 35 en 45 euro |
Offertes opvragen
Heb jij nog geen aansprakelijkheidsverzekering en wil je er een aanvragen, dan doe je er goed aan om offertes op te vragen. Dat doe je met één muisklik op onderstaande button. Je krijgt dan direct een aantal offertes in je mailbox die je kan vergelijken. Let bij dit vergelijken wel op bovenstaande punten; weet hoe jouw voordeel tot stand is gekomen.