Informatie van A tot Z over een verhuis
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als er iets is wat is veranderd in de loop der jaren is het wel de manier waarop we ons huis verlichten. Was het vroeger zo dat je een paar vaste lichtpunten in je huis had waar je een gloeilamp in een armatuur draaide; tegenwoordig komt licht in je huis van alle kanten. De verlichting in je huis kan je op meerdere manieren aanleggen. Je kan ermee een donker hoekje juist dat extra accent geven, of een neutrale kamer op een mooie manier in de schijnwerpers zetten. Verlichting plaatsen is een vak, we geven je graag wat tips.

Inhoud

Energiebesparende verlichting

De gloeilamp zoals we die vroeger kenden is allang niet meer verkrijgbaar. Tegenwoordig koop je energiebesparende verlichting in de winkel. Dat houdt niet in dat de verlichting kil wit en sfeerloos is geworden; door de opkomst van LED technologie is licht juist kleurrijker dan ooit tevoren. Dat biedt enorm veel nieuwe mogelijkheden wanneer je verlichting wil gaan plaatsen. We keken voor een aantal mogelijkheden om licht te plaatsen en we hebben ook aandachtspunten voor bij het plaatsen van verlichting.

De kracht van indirect licht

In oude huizen zitten de verlichtingspunten in het plafond op een aantal plekken. Dat heeft tot gevolg dat de meeste mensen kiezen voor direct licht op een paar plekken boven hun hoofd, wat voor een redelijk sfeerloos effect kan zorgen. Beter is het om te kiezen voor indirect licht. Dat kan je bijvoorbeeld installeren achter een bank of lage kast, waardoor een aantal hoeken van je huiskamer belicht worden. Ook een vloerlamp die je via de muur licht laat afgeven geeft een mooi effect. Licht wat je op deze manier plaatst doe je interieur meer eer aan. Het is licht wat je kan kleuren als je dat wil en wat je gemakkelijk met een app op je mobiele telefoon kan dimmen en aanpassen. Deze vorm van verlichting is heel flexibel in een huiskamer te plaatsen. Wil je een andere hoek van je kamer belichten omdat je bijvoorbeeld de meubels hebt verschoven, dan is het heel gemakkelijk aan te passen. Het gemak dient de mens.

Maak een verlichtingsplan

Wil je weten wat de juiste plekken zijn om verlichting te plaatsen, maak dan een plattegrond van je huis. Daarop teken je in waar de plekken zijn waar geleefd wordt en wat de posities voor verlichting zouden kunnen zijn. Plaats dan eerst een paar tijdelijke lampjes om zodoende te kijken of het resultaat goed is. Vervolgens kan je overgaan tot een definitievere inrichting van je huis met verlichting. Lees ook: elektricien kosten.

Het plaatsen van spotjes

Wil jij je huis goed aanpakken en overweeg je om verlaagde plafonds te bouwen, overweeg dan ook om spotjes in het plafond te bouwen. Dat kan je doen op een zodanig subtiele manier dat je licht hebt daar waar het nodig is, en dat je sfeer hebt op andere plekken. Spotjes in een verlaagd plafond zijn natuurlijk iets wat tijdloos is. Kijk wel op welke plekken in je plafond jij ze wil laten plaatsen. Boven je zithoek en boven het werkblad van je keuken is een goed idee. Op een plek waar je alleen maar langs loopt tussendoor is een stuk minder nodig en ook een stuk minder mooi. Zorg bij spotjes voor een aantal zaken.

  • Kies voor dimbare spotjes. Niet alle verlichting die je tegenwoordig kan kopen in de winkel is dimbaar. Informeer of een bepaalde soort verlichting dimbaar is voor je hem aanschaft. Spotjes zullen anders te fel of juist te zwak schijnen in je huis, waardoor ze geen sfeer geven of juist teveel duisternis achterlaten.
  • Kies voor LED spotjes. Spotjes zijn er in heel veel soorten en maten. De halogeen spotjes die veel worden geplaatst zijn kostbaar, en de levensduur is redelijk beperkt wanneer je het vergelijkt met die van LED spotjes. LED spotjes zijn bovendien een stuk goedkoper waardoor je met minde geld meer plezier hebt. Kijk goed of jij LED spotjes koopt die je kan dimmen; dat is niet bij alle LED spotjes mogelijk.

Aandachtspunten bij verlichting

Ga je verlichting aanbrengen, doe het dan veilig. We geven je een aantal tips bij het aanleggen van verlichting.

  • Denk bij LED lampen aan vocht en warmte. Vocht en warmte zijn twee factoren die voor een gevaarlijke situatie kunnen zorgen bij LED lampen. Plaats ze nooit zomaar in je badkamer of vlak naast de verwarming. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat lampen oververhit raken of dat er kortsluiting ontstaat. Beide zaken wil je natuurlijk voorkomen.
  • Pas op met de bedrading. Met name oude huizen hebben niet veel stopcontacten. De verleiding is heel groot om op één stopcontact een stekkerdoos met een aantal verlengsnoeren aan te sluiten. Doe dat niet. De kans dat de verlengsnoeren oververhit raken waardoor brand uitbreekt is groot aanwezig. Laat liever door een ervaren electriciën meerdere stopcontacten aanleggen en kies voor een positie laag bij de grond.

Hulp nodig

Wil jij verlichting plaatsen maar heb je daar hulp bij nodig; dan is het aan te raden om de hulp van een vakman in te roepen. Omdat je daar niet de hoofdprijs voor wil betalen raden we je aan om offertes op te vragen. Dat doe je met één muisklik op onderstaande button. Je ontvangt direct vrijblijvend meerdere offertes waar jij je voordeel mee kan doen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?