Ongeacht hoe het staat met jouw persoonlijke gezondheid; iedereen in ons land moet ingeschreven staan bij de praktijk van een huisarts, een tandarts en een apotheek. Wanneer je gaat verhuizen naar een andere woonplaats heb je dan ook nogal wat om je druk over te maken. Je gaat niet alleen je nieuwe huis inrichten; je zal je ook moeten aanmelden bij een nieuwe huisarts, een nieuwe tandarts en een nieuwe apotheek. Dat is iets wat je kan uitstellen tot je eenmaal in je nieuwe woning woont, maar echt heel verstandig is dat niet. Wanneer er namelijk tijdens het klussen in de nieuwe woning wat gebeurt is het niet fijn wanneer je moet worden vervoerd naar een huisarts die in een ander dorp of een andere stad gevestigd is. De zorg is dan ook een heel belangrijk iets om op tijd aan te denken bij een verhuizing.
Inhoud
Hoe kies je een huisarts, tandarts en apotheek
Een huisarts, tandarts en apotheek kiezen doe je niet zomaar. Zeker bij een huisarts is het van het grootste belang dat je een goede klik hebt met de huisarts. Je zal er nogal eens komen en dan moet je behoorlijk persoonlijke zaken kunnen bespreken met je huisarts. Wanneer er dan geen goede klik is, en jij je niet prettig voelt bij een bepaalde huisarts heb je een probleem. Je zal minder graag naar de huisarts gaan waardoor jouw gezondheid risico zal lopen. Het is dan ook goed om af te gaan op de ervaringen van patiënten van een huisartsenpraktijk. Die ervaringen vind je terug in een zorgwijzer op het internet. Je kan daar lezen hoe men een bepaalde huisarts beoordeelt en je vindt er ook gegevens terug over de sfeer in de praktijk en de manier waarop je wordt behandeld. Het is goed om deze gegevens goed door te nemen voordat je een keuze maakt voor een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek. Voor de tandarts en apotheek mag je namelijk dezelfde principes en waarden aanhouden als bij je keuze voor een huisarts.
Als je de vraag liever bij een ander neerlegt
Je kan de vraag over een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek ook bij jouw zorgverzekeraar neerleggen. Je mag in dat geval jouw zorgcoach aanspreken. Dat is een contactpersoon bij de zorgverzekeraar die op de hoogte is van de zorgleveranciers in jouw nieuwe omgeving. Deze zorgcoach weet als geen ander wat de kwaliteiten zijn van de diverse artsen en apothekers. Hij zal dan ook een goed advies kunnen geven waarbij gelijk gekeken wordt naar ruimte in de praktijk.
Kan je zomaar bij iedere huisarts of tandarts terecht
Het is niet standaard zo dat jij na een verhuizing bij iedere willekeurige huisarts of tandarts kan worden ingeschreven. Wanneer je in een dikbevolkt gebied komt te wonen met een beperkt aantal huisartsen en tandartsen kan het zomaar zo zijn dat de praktijken vol zitten. Er worden dan niet meer patiënten aangenomen omdat men de kwaliteit van de zorg voor de patiënten niet in gevaar wil brengen. In dat geval zal je moeten uitwijken naar een andere huisarts of tandarts in jouw nieuwe woonplaats.
Hoe komen jouw gegevens bij de nieuwe zorgleverancier
Ga je verhuizen, dan zal de oude zorgleverancier ervoor moeten zorgen dat jouw zorggegevens bij de nieuwe zorgleverancier terecht komen. Dat kan op meerdere manieren. Het kan zijn dat dit automatisch gebeurt wanneer de oude en de nieuwe zorgverlener aangesloten zijn bij het Landelijk Schakelpunt. Jouw dossier verhuist dan automatisch. Het kan echter ook zijn dat de zorgverlener het dossier per aangetekende post opstuurt naar de nieuwe zorgverlener of dat het dossier persoonlijk wordt overhandigd. Alle bovengenoemde methoden zijn geoorloofd, welke er wordt gekozen hangt af van de zorgverleners en hun persoonlijke voorkeur.
Waar moet je aan denken bij een nieuwe zorgverlener
Zorgverzekeraars hebben doorgaans een bepaald aantal zorgverleners waar men zaken mee doet. Dat noem je de gecontracteerde zorgverleners. Het is goed om, alvorens een nieuwe zorgverlener te contacteren, te informeren bij jouw verzekeraar of deze wel een contract heeft met de nieuwe zorgverleners die jij op het oog hebt. Doorgaans zal dit geen probleem zijn, maar een enkele praktijk zal voor ongewenste bijbetalingen zorgen waardoor de zorgverzekeraar liever geen zaken met hun doet. Wanneer je voor een eerste consult naar de nieuwe zorgverlener gaat moet je er bovendien voor zorgen dat jij je zorgpolis of zorgpasje en je identiteitsbewijs zoals een paspoort of ID kaart kan tonen.
Als je een regionale verzekeraar hebt
Sommige zorgverzekeraars, denk dan aan Salland en De Friesland, werken regionaal. Dat houdt in dat men uitsluitend met zorgverleners uit die regio een contract heeft afgesloten. Het is dan ook heel verstandig om – wanneer jij bij een regionale verzekeraar bent aangesloten – te informeren of de zorg bij een nieuwe zorgleverancier nog wel wordt vergoed. In de meeste gevallen zal men hier coulant in zijn, maar je wil niet met een onverwacht hoge zorgrekening worden geconfronteerd.