Vandaag de dag dien je als inwoner van Nederland steeds rekening te houden met verschillende kosten. Eén van deze kosten is de zogenaamde afvalstoffenheffing. Deze heffing is er gekomen om de impact van de kostprijs van afvalverwerking op de Nederlandse begroting te beperken. Omdat het merendeel van het afval wordt veroorzaakt door de vele huishoudens werd dan maar besloten om hun mee te laten opdraaien voor de kosten die afvalverwerking met zich meebrengt. Waar in Nederland je dan ook beslist om te gaan wonen, je zal in ieder geval steeds rekening moeten houden met het aangerekend krijgen van deze kosten. Wil je graag meer weten over de afvalstoffen heffing? Lees dan snel verder!
Wat is de afvalstoffen heffing precies?
Het spreekt voor zich dat ieder huishouden in Nederland iedere dag opnieuw het nodige afval produceert. Dat afval moet niet alleen worden opgehaald door een daarin gespecialiseerde dienst, daarnaast moet ze ook nog eens worden verwerkt. Dit alles kost de overheid behoorlijk veel geld en dus wil men graag een deel van deze kosten bij de huishoudens zelf ophalen. Net omwille van deze reden is de afvalstoffen heffing in het leven geroepen.
Afvalstoffenheffing kwijtgescholden krijgen, kan dat?
In bepaalde gevallen is het mogelijk om een kwijtschelding aan te vragen voor de afvalstoffen heffing. De kwijtschelding wordt echter uitsluitend toegekend aan mensen of gezinnen die bijzonder weinig geld te besteden hebben. Denk hierbij aan mensen die een bepaalde uitkering genieten. Tot 2015 werd in dit geval een volledige kwijtschelding verkregen, maar dat is vanaf heden niet langer het geval. De komende jaren wordt de kwijtschelding stelselmatig afgebouwd tot deze uiteindelijk zal uitkomen op 50 procent in 2018. Het resterende bedrag zal uiteraard steeds door de inwoners van het huis moeten worden betaald, zelfs wanneer deze genieten van een uitkering.
Waar nog meer rekening mee te houden bij een verhuizing?
Je moet bij een verhuizing rekening houden met veel belangrijke zaken. Zonder enige overzicht en een goede planning kan je onmogelijk efficiënt verhuizen. Ook is het verstandig de mogelijkheden: uitbesteden of zelf verhuizen te overwegen. Gebruik onze verhuisplanner en zorg voor een goede planning. Als laatste stap kun je onze verhuischecklist gebruiken zodat je kunt aanvinken wat je allemaal hebt gedaan en wat je eventueel nog zou moeten doen.