Wanneer je gaat verhuizen spreekt het voor zich dat je met zeer veel verschillende factoren rekening dient te houden. Eén van deze factoren is het aangeven van een adres wijziging. Wettelijk ben je verplicht om deze binnen de termijn van vijf dagen door te geven aan je gemeente. Wanneer je dit niet doet kan je tegen een vervelende boete aanlopen. Ga je ook verhuizen en wil je weten of je naast de gemeente je adres wijziging bijvoorbeeld ook aan de Nederlandse belastingdienst moet doorgeven? Lees dan snel verder en ontdek aan welke verplichtingen je dient te voldoen.
Ik ga verhuizen wie moet ik inlichten
→ Handig: checklist wie moet ik verwittigen als ik verhuis?
Veel mensen vrezen dat ze bij een verhuizing de adres wijziging door moeten geven aan een groot aantal partijen. In de praktijk is dat gelukkig niet het geval. Het volstaat doorgaans om de wijziging van je adres door te geven aan de gemeente waarna vervolgens alle andere instanties waaronder belastingdienst op de hoogte worden gebracht. Houd er wel rekening mee dat dit niet voor alle situaties geldt. In bepaalde uitzonderlijke gevallen is het dan ook wel noodzakelijk om een verhuizing door te geven, namelijk:
- Je wil gebruikmaken van een afzonderlijk postadres. Wanneer je gebruik wenst te maken van een postadres dat niet overeenstemt met je woonadres ben je steeds verplicht om een brief te sturen aan je belastingkantoor. In deze brief moet duidelijk je burgerservicenummer worden aangegeven alsook je woonadres en je postadres.
- Je huurtoeslag ontvang. Wanneer je recht hebt op een zogenaamde huurtoeslag ben je steeds verplicht om een verhuizing binnen de vier weken na aanvangsdatum kenbaar te maken aan de belastingdienst.
- Je verhuist naar het buitenland. Wil je verhuizen naar het buitenland? Neem dan contact op met je belastingkantoor en vraag naar de nodige formulieren die je voor een dergelijke verhuis dient in te vullen.
Checklist verhuizing doorgeven
Hieronder tref je onze checklist aan wie je allemaal zoal de verhuizing zou door moeten geven.
Vrienden, Familie en Kennissen (Dit kun je ook op Facebook of Twitter aangeven)
Werkgever
Buren
Collega’s
Zakelijke relaties
Jouw oude gemeente
Jouw nieuwe gemeente
Huisarts
Tandarts
Andere (medische) specialist
Ziekenfonds
Apotheek
Zorgverzekering
Autoverzekering
Levensverzekering
Uitvaart/begrafenisverzekering
Bank/notaris
School
Leveranciers
Verenigingen (denk aan voetbalvereniging, hockeyvereniging etc.)
Vakbond
Dagblad/tijdschriften/krant/folders
Boekenclub
Kerk/moskee/synagoge
Postorderbedrijf
Belastingdienst
Oude woning (dan kan post doorgestuurd worden)
School van je kinderen
Vakbond
Politieke partij
Fitnessclub
DUO (als je student bent)
Kamer van Koophandel (als je een onderneming hebt op je oude woning adres) →
Bekijk hier de complete verhuischecklist.