Steeds meer mensen die van plan zijn om uit hun huidige woning te verhuizen kiezen er voor om woningontruiming in te schakelen. Hetzelfde geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld een huis erven van een persoon die recent is overleden. Deze woningen staan doorgaans nog boordevol met spullen waar de erfgenaam maar weinig mee kan aanvangen. Woningontruiming kan ook in deze situatie de perfecte oplossing betekenen. Hoe interessant woningontruiming ook mag zijn, toch bestaan er vandaag de dag nog steeds een aantal misverstanden die we op deze pagina graag de wereld uit willen helpen.
Inhoud
1.) Inboedel moet volledig worden afgevoerd
In eerste instantie denken mensen al snel dat de volledige inboedel van een huis waar woningontruiming wordt toegepast dient te worden afgevoerd naar bijvoorbeeld een milieupark. Dat is uiteraard niet het geval. Je kan er perfect voor kiezen om op voorhand waardevolle spullen uit het huis weg te halen. Daarnaast is het ook mogelijk om afspraken te maken met het bedrijf dat de woningontruiming zal uitvoeren. Zij kunnen bijvoorbeeld een deel wegbrengen naar het containerpark, maar kunnen ook diverse spullen onderbrengen in een tijdelijke opslagruimte of exporteren naar het buitenland. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, bij woningontruiming moet je er zeker geen genoegen mee nemen dat alle inboedel zomaar verdwijnt naar een milieupark.
2.) Woningontruiming is verschrikkelijk duur
Een tweede misverstand heeft betrekking tot het kostenplaatje dat is verbonden aan woningontruiming. Vaak wordt immers gedacht dat dit bijzonder duur is. Dat is evenwel niet het geval, in tegendeel. De gemiddelde kostprijs van woningontruiming is gelegen tussen de 150 & 550 euro. Let op, het betreft hier een basisprijs voor een kleine woning bestaande uit slechts enkele kamers. Voor een ééngezinswoning ligt de prijs tussen de 550 en 1.550 euro.
3.) Voorrijkosten niet altijd van toepassing
Een derde misverstand heeft ook een financieel kantje. Bij woningontruiming worden er in verschillende situaties immers voorrijkosten aangerekend. Deze kosten moeten het benzineverbruik dekken tussen de standplaats van de voertuigen en de woning, het milieupark, etc. In bepaalde gevallen worden de voorrijkosten evenwel niet in rekening gebracht, vooral niet wanneer het bedrijf in de directe omgeving van de woning die moet worden ontruimd is gelegen.
4.) Bij woningontruiming heb je geen inspraak
Een ander groot misverstand heeft betrekking tot de inspraak die je als eigenaar of huidige huurder hebt met betrekking tot woningontruiming. Vaak denken mensen dat woningontruiming in haar geheel wordt uitbesteed waardoor je er geen enkele controle meer over hebt. Dat is niet zo. Door duidelijke afspraken te maken met het bedrijf die de woningontruiming voor je zal uitvoeren kan zomaar een dienstverlening op maat worden bekomen.
5.) Woningontruiming dient volledig uitbesteed te worden
Ook bovenstaande wordt vaak gezegd, maar is absoluut niet correct. Het staat je als eigenaar van een woning of als huidige huurder altijd vrij om een deel van de woningontruiming zelf uit te voeren. Je kan bijvoorbeeld de meest waardevolle spullen die je nog nodig hebt eerst zelf verhuizen om pas daarna een bedrijf voor woningontruiming in te schakelen. Op deze manier ben je er zeker van dat er geen waardevolle stukken verloren gaan en bovendien kan je besparen op het kostenplaatje.