Informatie van A tot Z over een verhuis
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

kosten verhuisWanneer je binnenkort gaat verhuizen zal je als vanzelfsprekend een goed beeld willen hebben van de kosten die hier aan verbonden zijn. De kosten die in rekening worden gebracht om te verhuizen zijn vaak zeer uiteenlopend. Ze worden dan ook gebaseerd aan de hand van een aantal keuzes die je zelf maakt. Kies je er bijvoorbeeld voor om zelf de verhuis in eigen handen te nemen of ga je heel wat taken uitbesteden aan een verhuisbedrijf? Beschik je zelf over een auto die geschikt is om grote spullen te verhuizen of ben je aangewezen op het huren van een verhuiswagen? In dit artikel geven we je graag aan met welke kosten je bij het verhuizen maar beter rekening mee kunt houden.

*Tip:

→ Zelf verhuizen of uitbesteden? Vul hier het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en maak een weloverwogen keuze.

Inhoud

Standaard verhuiskosten

Laat ons in eerste instantie eens kijken naar de standaard kosten waar men bij een gemiddelde verhuis mee wordt geconfronteerd. Het betreft hier eigenlijk drie verschillende kosten, namelijk:

  • De kosten voor de verhuiswagen
  • De kosten voor het inzetten van verhuizers
  • De voorrijkosten die in rekening worden gebracht

Hoewel bovenstaande kosten niet door iedereen gemaakt moeten worden komen ze toch aan bod in meer dan 75 procent van de gevallen. Wanneer je niet zelf over geschikt transport beschikt om de verhuis uit te voeren zal je genoodzaakt zijn om een verhuiswagen te huren. De kosten die voor het huren van een verhuiswagen in rekening worden gebracht hebben betrekking tot onder meer de capaciteit van de wagen in kwestie. Een verhuiswagen van 20 kubieke meter met 1 verhuizer zal bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 60 euro per uur kosten. Kies je er voor om een verhuiswagen te huren met een capaciteit van 50 kubieke meter met 1 verhuizer, dan krijg je te maken met een iets hogere prijs van ongeveer 75 euro per uur.

Heb je met één verhuizer niet voldoende en kan je niet rekenen op de hulp van vrienden en / of familie? In dat geval kan je er altijd voor kiezen om een extra, professionele verhuizer in te huren. Dit is mogelijk tegen een uurtarief van gemiddeld 30 euro. Tot slot zijn er nog de voorrijkosten. Deze kosten zijn een beetje afhankelijk van het verhuisbedrijf van je keuze. Gemiddeld liggen ze evenwel steeds tussen de 0,50 en 1,00 euro per kilometer.

Let op mogelijk parkeergeld!

In bepaalde gevallen, zeker wanneer je woonachtig bent in een stad zal je rekening moeten houden met mogelijk geld voor een parkeerplaats. Soms dien je zelfs een speciale parkeervergunning aan te vragen. Wanneer het een kleine gemeente betreft wordt de prijs die hiervoor in rekening wordt gebracht veelal beperkt tot een bedrag van zo’n 20 euro. Bij grotere gemeentes is er vaak sprake van het dubbele.

Kosten voor verhuizen in het weekend

Voor de meeste mensen is het eenvoudiger om te verhuizen in het weekend dan tijdens de week. Op deze manier dient men bijvoorbeeld geen verlof aan te vragen. Hoewel dit uiteraard niet meer dan logisch is moet het gezegd dat verhuisbedrijven voor een verhuis op zaterdag een toeslag in rekening brengen van gemiddeld zo’n 25 procent. Wil je niet op zaterdag, maar wel op zondag verhuizen? Dan denk je daar beter twee keer over na. Voor een verhuis op zondag dien je namelijk rekening te houden met een meerprijs van gemiddeld zo’n 75 procent.

Indicatie van de complete verhuiskosten

Tot slot spreekt het voor zich dat de verhuiskosten afhankelijk zijn van de omvang van de woning. We onderscheiden op dit vlak drie verschillende situaties waarvan we de gemiddelde totale kostprijs van een verhuis nog even voor jou op een rijtje zetten:

Type woning Gemiddelde totale kostprijs
Appartement Gemiddeld tussen de 750 & 900 euro
Twee-onder-een-kap Gemiddeld tussen de 900 & 1.150 euro
Vrijstaande woning of villa Gemiddeld tussen de 1.000 & 1.250 euro

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?